en
MěstoMichala Filingerová | 3Město úkol 1.
Město má své historické centrum, které je v některých místech znatelné i zachovalé, na některých místech je naopak zanesené mnohaletými nánosy jak z minulosti, tak i ze současné doby. Existují místa, kde se dá centrum dobře rozeznat a zároveň můžeme nalézt i části, které se ze své původní podoby odchýlily takovým způsobem, že už se v nich historie vůbec poznat nedá. Nové budovy, přestavěné i zbořené části, nové fasády, původní dlážděné ulice překryté vrstvou asfaltu.. to vše jsou zásahy, jenž původní podobu města přetvářejí a transformují stále do nových a nových podob. Instalaci by tvořil ocelový hranol v různých stádiích zanesení, až konečném rozpadu o rozměrech 24m na délku a 2,25m na výšku.

Město úkol 2.
Pro svůj projekt jsem si zvolila místo nacházející se mezi Severočeským muzeem a galerií Lázně v Liberci. Toto místo bylo v době konání Výstavních trhů propojeno dočasnou lávkou, která se nacházela v místě křižovatky mezi těmito budovami. Tato dočasná lávka nejen spojovala dvě strany ulice, ale zároveň se stala propojovacím objektem samotných budov. Ve svém návrhu jsem proto pracovala s motivem propojení dvou budov, které k sobě z hlediska smyslu i významu pro kulturu mají blízko. Obě tyto budovy jsou historicky významné a konají se v nich výstavy. Samotné instituce navíc sami uvažují o propojení a jednotném vstupném. Samotná instalace stejně jako lávka z Výstavních trhů spojuje - nyní dvě významné budovy a stejně jako sousoší má organickou formu.

Město úkol 3.
Pro svůj projekt jsem si zvolila místo nacházející se na hranici mezi městskou zástavbou a přírodou. Jedná se o lokalitu na severním okraji Liberce. V blízkosti ulice Sosnová se nachází už z dálky viditelný bytový dům tvarovaný do oblouku. Tato zástavba je všeobecně známá pod názvem Wolkerák. Díky tomu, že je tato stavba viditelná již z dálky a navíc se nachází na stoupajícím hřebenu Jizerských hor, působí dojmem velice monumentální hrani