en
MěstoFilip Čapek | 2Náměstí
Prvním úkolem semestru se stala intervence náměstí, konkrétně Náměstí Doktora Eduarda Beneše. Ve své instalaci jsem chtěl pracovat se samotným prvkem náměstí, proto jsem se rozhodl uzavřít prostor kolem něj a navrhl jsem tak jakousi izolaci veřejného prostoru. Náměstí je za pomocí velkoformátových závěsů zbaveno průchodů dále do města. Zároveň s průchody ztrácí i průhledy do okolí, čímž dochází k vytržení místa z reality a celé náměstí se tak proměňuje. Tato intervence dovoluje divákovi vnímat známé prostředí hlavního městského náměstí za zcela jiných a nevšedních podmínek.

Landmark
Druhý úkol semestru se zabýval tématem landmark, tedy orientační bod ve městě. Rozhodl jsem se že se budu pracovat s řekou, neboť řeky velice ovlivňují infrastrukturu měst, která je jim podřízena. Konkrétní řekou, kterou jsem se zabýval byla Lužická Nisa protékající centrem Liberce. Má instalace reaguje na vztah této řeky s městem. Tam kde řeka protéká centrem je prakticky nepřístupná a má tak ve městě velice upozaděna charakter. Má snaha na tento nedostatek upozornit vyústila v uměleckou intervenci, která pracuje přímo s řekou a s přístupem k ní. V místě kde řeka teče dlouhým přímým nepřístupným korytem jsem navrhl jakýsi chodník který by jako dlouhá linka vedl přímo jeho středem v bezprostřední blízkosti vody. Za pomocí schodů by tak chodec mohl sestoupit k jinak v Liberci nepřístupné řece.

Hranice
Třetí úkol semestru se zabýval tématem hranice města s krajinou. Má site-specific intervence reaguje na hranici mezi městskou sídlištní zástavbou a přilehlou přírodou. Zvolené místo nabízí unikátní přechod mezi krajinou a městem, který je uměleckou intervencí zdůrazněn. Koridor dvou stěn je jakýmsi spojením dvou diametrálně odlišných prostředí. Bílé zdi nás jasně vedou na druhou stranu, zatímco zakrývají výhled na místo kde město přechází v krajinu.Procházíme jakousi nicotou a rázem se ocitáme na druhé straně.

Krajina
Čtvrtým a záv