en
MěstoOndřej Karel Šimánek | 1Les
První práce měla stanovené místo: Náměstí Dr. Beneše. Na toto prázdné náměstí jsem se rozhodl postavit les. Několik obřích betonových stromů, částečně blokující vchody.

Forum
Pro druhou práci jsem se rozhodl upravit stávající budovu obchodního centra FORUM. Mým tématem je práce s hmotou. Tím jak je fasáda obchodního domu rozčleněná zaniká její celková hmota. Proto jsem chtěl na ní upozornit. Do stávající budovy jsem umístil dvě obří betonové kostky s hranou 52m. Tento zásah nenarušuje vnitřek FORA.

Kukátko
V této práci jsme se zabývali hranicí města a krajiny. Našel jsem místo kousek od kolejí Harcov, kde jdete úzkou uličkou pořád do kopce, a najednou se před vámi ukáže velká stráň. Zde jsem umístil svojí práci. Ta umocňuje tento kontrast tím, že koncentuje oko skrz malé kukátko.

Průhledy
Pro svojí poslední práci jsem si vybral dva průhledy blízko Liberecké výšiny. Na tyto místa jsem umístil portály - kovové skulpury. K první se dostanete, když sejdete z cesty skrz pár keřů. Poté se najednou před vámi otevře pohled do dále. Portál je v takové výšce, aby jsi na něj šlo sednout. Druhý jsem umístil dále po cestě. Oproti druhému je ale hned u cesty. Tento portál vypadá jako billboard, ale místo reklam, uvidíme hezkou krajinu.